Cât costă sau cât ar trebui să coste un site?
Simplu: 200 lei (cu TVA inclus, optimizare SEO și 6 luni de mentenanță).
Glumesc!!!
Având în vedere că o temă de WordPress premium costă în jur de 260 lei, cred că te-ai convins că era o glumă 😅
Și să nu uităm că mereu este cineva dispus să ofere „același lucru” mai ieftin:
În primul rând, te sfătuiesc să nu apelezi niciodată la servicii ieftine, de orice fel.
De ce? Pentru că în situația de față, un site ieftin, realizat de către cineva care lucrează ieftin (și la propriu și la figurat), în cele din urmă îți va face mai mult rău decât bine.
Dacă vrei ca brand-ul tău să aibă o prezență în mediul online, asigură-te că va avea una de calitate.
🚫 Nu-ți face un site doar “ca să fie acolo”.
Din păcate am văzut și anunțuri de forma „realizez site de prezentare cu 300 LEI”. Ce pot spune… fiecare își apreciează munca diferit (sau business-ul, în cazul tău ca și client).
Cred totuși că ar trebui să te întrebi serios „de ce X îmi cere 500 RON si Y 500 EURO?”.
În al doilea rând, fiecare business și fiecare proiect este unic în felul lui. Nu cred că există prețuri fixe. Da, există prețuri de pornire pentru un anumit set de funcționalități.
Dacă la întrebarea “cât mă costă un site de prezentare” (fără a oferii alte detalii) primești direct prețul, îți recomand să mai întrebi și-n altă parte 👎.
Cere oferte de preț până găsești pe cineva de care ești convis(ă) că-l interesează proiectul tău.
Hai să discutăm acum despre factorii principali care influențează prețul unui site:
- Tipul de site. După cum bine știi, sunt multe tipuri de site-uri. Un site web poate fi: un blog, un forum, un site de prezentare a unor servicii, un site de prezentare care are și un blog, un magazin online, o platformă de e-learning (ex: Udemy), un catalog de produse online, o platformă de știri, etc.
- Platforma folosită. Dacă site-ul va fi dezvoltat de la zero atunci costurile vor fi mult mai mari. De ce? Pentru că necesită mai mult timp și depunerea unui efort mai mare.
Dacă alegi folosirea unei platforme, lucrurile stau diferit. Să presupunem că se folosește un CMS. Poate fi unul open source (gratuit precum WordPress) sau unul pentru care trebuie să plătești lunar (precum Shopify).
- Instrumente necesare. De obicei, când pregătesc o ofertă de preț pentru un client, mă gândesc întotdeauna dacă proiectul respectiv implică achiziționarea unui plugin premium sau alte costuri suplimentare.
- Funcționalitățile. Așa cum spuneam și în introducere, fiecare proiect este unic în felul lui. Hai să luăm două tipuri de site, dintre cele mai cunoscute.
💻 Un site de prezentare. Ce funcționalități poate avea până la urmă? Ai fi surprins. De exemplu: ai nevoie un site de prezentare a unui restaurant și vrei integrarea unui sistem de booking (pentru a rezerva o masă) sau vrei ca utilizatorii să poată face un tur virtual al restaurantului.
🛒 Un magazin online. Aici poți avea nenumărate funcționalități: plata cu cardul, sincronizare cu firma de curierat, generarea unui cupon de reducere unic pentru prima comanda daca te abonezi la newsletter, generare automată a facturilor, wishlist, integrare unui sistem de “recover abandoned cart”, posibilitatea de a compara două sau mai multe produse, integrare cu Emag Marketplace, sincronizare cu un CRM, etc. Cred că discuția despre prețul unui magazin online este foarte complexă și ar trebui tratată într-un articol separat.
Care sunt totuși prețurile la care trebuie să te aștepți?
În medie, prețurile unui site de prezentare (de pornire) sunt în jur de 500 – 1000 euro și 1000 – 2000 euro pentru un magazin online. Repet, acestea reprezintă o valoare medie a prețurilor pe care le-am observat în piață.
Indiferent de prețul pe care-l vei primi pentru proiectul tău asigură-te că în el sunt cuprinse toate funcționalitățile de care ai nevoie.
În ultimul rând vreau să mă asigur că înțelegi și următorul aspect (chiar dacă pare că mă contrazic singur):
Scump sau exagerat de scump nu înseamnă calitate. Tot așa, mai ieftin ca în altă parte nu înseamnă întotdeauna calitate inferioară.
Asigură-te că îți este prezentată o ofertă comercială detaliată. Analizează și prețurile altor agenții și decide cu cine vei colabora dar nu lăsa ca prețul să fie factorul decisiv ❗❗❗
Alege să lucrezi cu agenții sau freelanceri serioși. Am avut clienți care mi-au spus direct: “Adi, vreau să lucrez cu tine. Să știi că am găsit în altă parte mult mai ieftin și-mi ofereau același lucru dar nu păreau prea serioși.”
În România există multe agenții și freelanceri din ambele categorii, așa că repet: ai mare grijă cu cine vei colabora pentru că de asta poate depinde succesul tău în mediul online.
Sumarizând tot ce-am spus până acum:
🚫 Nu-ți face un site doar “ca să fie acolo”
🚫 Nu lucra cu cineva care nu arată interes față de business-ul tău (indiferent de prețul pe care ți-l oferă)
🚫 Nu lăsa ca prețul să fie factorul decisiv
✅ Cere oferte de preț până găsești pe cineva de care ești convis(ă) că-l interesează proiectul tău.
✅ Asigură-te că primești o ofertă de preț cât mai detaliată.
În concluzie, nu există prețuri fixe pentru serviciile de realizarea a site-urilor / web design.
Așa cum am spus, fiecare business este unic în felul lui și ar trebui să primească o ofertă personalizată.
Hello! „Putu” Romania, mmmm ar fi ok-ut ce zici aici!
As adauga un pic si ratingul clientului…
Daca e Coca-Cola…, nu l-as face cu 1000 E ci probabil 3000E. De ce? Pt. ca sunt aspecte de care ar trebui mai mult sa ti cont….(detalii).
Salut! Multumesc pentru completare. Da, ai perfecta dreptate. In pretul proiectului trebuie sa avem in vedere si valoarea pe care o aducem business-ului respectiv.
Asa cum am spus si in articol, intervalul asta de pret este media tarifelor pe care le-am observat in piata (mai ales pentru site-urile IMM-urilor). Sunt convins ca sunt si startup-uri / IMM-uri care ar plati mai mult de 3000 euro pentru un site de prezentare dar majoritatea, din pacate, vor sa se incadreze in 300 – 500 euro (din cate am vazut eu).
Buna Adi
Ce costuri estimezi pentru o platforma p2p gen marketplace, complex, cu sute/mii de utilizatori, construit pt scale up, avand ID verification software, AI personal styling, reviews etc
Salutare! Cred ca pentru un astfel de proiect aveti nevoie de o echipa intreaga. Estimarea pe care o fac eu la o prima vedere este de cateva zeci de mii de euro, poate chiar cateva sute de mii. Depinde cat de avansat vreti sa fie partea de AI. Dar repet, veti avea nevoie de o echipa intreaga pentru un astfel de proiect.
Pe langa costul dezvoltarii unei astfel de platforme, va recomand sa alocati un buget de promovare pe masura. Altfel nu veti avea un ROI ok.
My 2 cents 🙂